Hummus – pasta z ciecierzycy

Hummus – pasta z ciecierzycy

Dawno temu w Londynie, zjadłem po raz pierwszy hummus, była to wersja koszerna wzbogacona ziołami i suto polana oliwą. Polubiłem go i od tamtego momentu wprowadziłem do swojej kuchni na stałe. Przepis który podam, jest bazą którą można modyfikować aby odkryć swój własny, najlepszy i niepowtarzalny przepis na hummus.

Hummus
Ingredients
  • 250 g ciecierzycy
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1-3 łyżki tahini (pasty sezamowej)
  • sok z połówki cytryny
  • szczypta soli
Instructions
  1. Namoczoną przez noc ciecierzycę ugotuj tradycyjnie do miękkości (około 2+ godzin) albo w szybkowarze (około 60 minut). (Sporo osób używa „cieciorki” z puszki bo jest dużo szybciej)
  2. Zachowaj około szklanki wody, w której gotowała się ciecierzyca. Wrzuć wszystkie składniki do robota kuchennego, który zmiksuje je na gładką masę.
  3. Żeby hummus nie był suchy i zbity, trzeba dodać kilka łyżek wody, w której gotowała się ciecierzyca. Ile dokładnie trudno powiedzieć, trzeba obserwować i stopniowo dodawać płyn aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji.

Powodzenia w eksperymentowaniu z przepisem. Hummus najlepiej jeść świeży i nie przechowywać go zbyt długo w lodówce. Wszyskie pytania, uwagi i komentarze mile widziane. Smacznego!

9 komentarzy

  1. kornik 11 sierpnia 2010
  2. Anna 11 sierpnia 2010
    • Filip 12 sierpnia 2010
  3. aska 12 sierpnia 2010
  4. iza 16 sierpnia 2010
  5. Cat Muszkat 8 grudnia 2011
    • Filip 16 grudnia 2011
  6. Agata 11 stycznia 2013
    • Filip 11 stycznia 2013

Leave a Reply