Guacamole – pasta z awokado

Zakupiliśmy ponownie dużą ilość przepysznego awokado Hass z Sycylii. Jest to odmiana o bardzo ciemnozielonej, prawie czarnej, chropowatej łupince i maślanym smaku. Po wyjęciu z lodówki idealnie dojrzewa w ciągu kilku dni i nie czernieje. Jest tak smaczne, że mozna jeść je łyżeczką tylko z solą, albo i bez. Mam nadzieję, że wszystkim, którzy brali udział w zamówieniu (w sumie 24 kg) odmiana Hass przypadła do gustu!

Oto przepis na moją wersję guacamole z suszonymi pomidorami. Dodanie suszonych pomidorów powoduje, że pasta jest gęsta i ma lekki aromat wędzonki. Jeśli chcesz uzyskać lżejszą konstystencję dodaj świeże pomidory. Wszystkie składniki tylko zmiksowałem blenderem i wyszła z tego wspaniała pasta 🙂 Smacznego!

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 6 połówek suszonych pomidorów
  • 1/2 pęczka natki lub kolendry
  • ostra papryczka wg tolerancji
  • sól

guacamole

Leave a Reply