Zakupiliśmy ponownie dużą ilość przepysznego awokado Hass z Sycylii. Jest to odmiana o bardzo ciemnozielonej, prawie czarnej, chropowatej łupince i maślanym smaku. Po wyjęciu z lodówki idealnie dojrzewa w ciągu kilku dni i nie czernieje. Jest tak smaczne, że mozna jeść je łyżeczką tylko z solą, albo i bez. Mam nadzieję, że wszystkim, którzy brali udział w zamówieniu (w sumie 24 kg) odmiana Hass przypadła do gustu!
Oto przepis na moją wersję guacamole z suszonymi pomidorami. Dodanie suszonych pomidorów powoduje, że pasta jest gęsta i ma lekki aromat wędzonki. Jeśli chcesz uzyskać lżejszą konstystencję dodaj świeże pomidory. Wszystkie składniki tylko zmiksowałem blenderem i wyszła z tego wspaniała pasta 🙂 Smacznego!
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 6 połówek suszonych pomidorów
- 1/2 pęczka natki lub kolendry
- ostra papryczka wg tolerancji
- sól