Fasola pinto w sosie pomidorowym z fetą, oliwkami i świeżą bazylią.

Czerwono-brązowa, cętkowana fasola pinto zawiera dobrej jakości białko oraz dużo błonnika. Jest dobrym źródłem manganu, żelaza oraz kwasu foliowego, szczególnie potrzebnego w czasie ciąży i okresu karmienia. Jest popularna w Meksyku i w USA.

Ingredients
  • 250 g fasoli pinto
  • 1 kg pomidorów
  • 100 g twardej fety
  • 1 cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka oliwek
  • świeża bazylia
  • 1 papryczka chili
Instructions
  1. Przepłucz fasolę, zalej wodą i zostaw na 12 godzin.
  2. Odlej wodę, w której się moczyła, zalej świeżą i gotuj ją 1,5-2 godziny aż będzie miękka. (W szybkowarze około 40 minut) Dodaj sól kilka minut przed końcem gotowania fasoli.
  3. Z pomidorów zrób sos: na rozgrzanej patelni podsmaż posiekaną cebulę z papryczką chili, odrobiną kminu rzymskiego i soli. Po kilku minutach wrzuć posiekane pomidory. Trzymaj na małym ogniu, aż wszystkie składniki zamienią się w gęsty sos i dorzuć do niego ugotowaną fasolę. Pozostaw na ogniu około 15 minut.
  4. Danie podawaj z kilkoma cząstkami fety, oliwkami kalamata, kilkoma plasterkami cebuli cukrowej i świeżą bazylią. Smacznego.

 

 

3 komentarze

  1. dorota20w 1 września 2010
  2. Rafał 28 października 2014
    • Filip 28 października 2014

Leave a Reply