Duszone ziemniaki z brukselką

Zdrowego 2013 roku! Nowy Rok to czas noworocznych postanowień i dobra okazja do zmiany nawyków żywieniowych, więc dzisiaj proponuję prosty przepis na codzienny zdrowy obiad.

Od dłuższego czasu eksperymentuję z duszeniem ziemniaków i różnych warzyw. Efekty są zachęcające. Zazwyczaj obieram 2-4 małe ziemniaki i dodaję do nich paprykę, brukselkę, brokuły, cebulę itp.

Zestaw przypraw też zmieniam zależnie od dnia i smaku. Aktualnie często stosuje nasiona gorczycy i asafetydę, więc dzisiaj proponuję ziemniaki z brukselką, z asafetydą i nasionami gorczycy.

duszone ziemniaki i brukselka

Duszone ziemniaki z brukselką
Ingredients
  • 3 nieduże ziemniaki
  • 12 brukselek
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta rozmarynu
  • szczypta asafetydy
  • łyżeczka nasion gorczycy
  • sól
Instructions
  1. Ziemniaki obrałem i pokroiłem w cienkie plasterki.
  2. Brukselkę i ząbki czosnku pokroiłem na połówki. Wrzuciłem wszystkie składniki na patelnię i zalałem szklanką wody, tak żeby ziemniaki były przykryte a brukselka lekko wystawała nad powierzchnię.
  3. Dusiłem pod przykryciem około 12-15 minut do momentu odparowania wody, po tym czasie składniki były miękkie.
  4. Na koniec można dodać jeszcze odrobinę oliwy lub klarowanego masła i zostawić na patelni na 1-2 minuty. Smacznego!

ziemniaki i brukselka

 

2 komentarze

  1. szana 1 stycznia 2013
    • Filip 1 stycznia 2013

Leave a Reply