Zdrowego 2013 roku! Nowy Rok to czas noworocznych postanowień i dobra okazja do zmiany nawyków żywieniowych, więc dzisiaj proponuję prosty przepis na codzienny zdrowy obiad.
Od dłuższego czasu eksperymentuję z duszeniem ziemniaków i różnych warzyw. Efekty są zachęcające. Zazwyczaj obieram 2-4 małe ziemniaki i dodaję do nich paprykę, brukselkę, brokuły, cebulę itp.
Zestaw przypraw też zmieniam zależnie od dnia i smaku. Aktualnie często stosuje nasiona gorczycy i asafetydę, więc dzisiaj proponuję ziemniaki z brukselką, z asafetydą i nasionami gorczycy.
- 3 nieduże ziemniaki
- 12 brukselek
- 3 ząbki czosnku
- szczypta rozmarynu
- szczypta asafetydy
- łyżeczka nasion gorczycy
- sól
- Ziemniaki obrałem i pokroiłem w cienkie plasterki.
- Brukselkę i ząbki czosnku pokroiłem na połówki. Wrzuciłem wszystkie składniki na patelnię i zalałem szklanką wody, tak żeby ziemniaki były przykryte a brukselka lekko wystawała nad powierzchnię.
- Dusiłem pod przykryciem około 12-15 minut do momentu odparowania wody, po tym czasie składniki były miękkie.
- Na koniec można dodać jeszcze odrobinę oliwy lub klarowanego masła i zostawić na patelni na 1-2 minuty. Smacznego!
gdyby nie ta brukselka.. nie mogę się jakoś przekonać ;(
ale przepis wygląda na dobry!
Witam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Szana 😉
Zawsze lubiłem brukselkę w zupie 😉 W tym przepisie smakuje podobnie ale można zastąpić ją innym warzywem. Pomyślności w 2013 roku!