Domowe mleko migdałowe

Mleko migdałowe

Jednym z zamienników mleka krowiego jest mleko migdałowe. Można je kupić gotowe w kartoniku, ale wtedy zawiera różne nie koniecznie pożądane dodatki, jak zagęstniki, konserwanty, słodziki itp. Jeśli chcesz spróbować mleka w czystej postaci, to zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Wbrew pozorom zrobienie mleka migdałowego w domu wcale nie jest trudne.

Namoczone migdały na mleko

Z jakich migdałów robić mleko?

Na polskim rynku najczęściej spotyka się migdały kalifornijskie. Mało kto wie, że wszystkie migdały pochodzące z USA są obecnie poddawane pasteryzacji, ponieważ powiązano spożywanie migdałów z kilkoma przypadkami salmonelli. Dwie główne metody pasteryzacji to kąpiel parowa w temperaturze około 90 stopni C, lub użycie gazu propylene oxide PPO, podejrzanego o niekorzystny wpływ na organizm człowieka. Pomimo stosowania różnych praktyk obróbki migdałów nie ma w USA konieczności informowania o tym konsumentów i wiele osób kupuje migdały bez świadomości potencjalnego zagrożenia. Lepiej jest więc kupować migdały z Europy, gdzie nie stosuje się pasteryzacji. W Polsce dostępne są migdały z Hiszpani, Portugalii lub Włoch, ale ich cena jest znacznie wyższa. Zauważyłem również aukcje z migdałami z Australii, ale niestety nie wiem czy są pasteryzowane. Jeśli masz taką wiedzę podziel się nią w komentarzach.

Czy obierać migdały ze skórki?

Skóra surowych migdałów zawiera taniny oraz kwasy fitynowe, które chronią nasionko przed kiełkowaniem. Zarówno moczenie jak i obróbka termiczna pozbawia migdały części tych związków. Działa tu ta sama zasada, co przy moczeniu nasion, zbóż i roślin strączkowych. Dodatkowo skórka zawiera błonnik i flawonidy, które są antyoksydantami. Pozostawienie skórki w minimalnym stopniu wpływa na kolor uzyskanego mleka. Nie mam uczulenia na migdały i dobrze je trawię, więc osobiście nie obieram ich ze skórki.

Migdały w blenderze

Przepis na mleko migdałowe

Przepis na domowe mleko migdałowe jest niezwykle prosty. Potrzebny do tego jest robot kuchenny z blenderem kielichowym i namoczone migdały. Migdały powinny moczyć się około 12-24 godzin i najlepiej jest zmienać wodę kilka razy, aby uniknąć rowoju bakterii.

Mleko migdałowe

[b]Domowe mleko migdałowe[/b]
Cuisine: wegańska, wegetariańska, bez glutenu
Ingredients
  • 200 g namoczonych migdałów
  • 1 litr wody
Instructions
  1. Migdały wrzuć do blendera kielichowego i zalej wodą. Miksuj przez około 3 minuty. Żeby odcedzić resztki migdałów od mleka użyj sitka o bardzo drobnych oczkach albo jeśli chcesz uzyskać idealnie czystą formę użyj gazy. W USA popularne są Nut Milk Bags, idealne do wyrobu mleka roślinnego.
Notes
Proporcje namoczonych migdałów i wody możesz regulować zgodnie ze swoimi potrzebami. Jeśli za pierwszym razem mleko wyjdzie za bardzo wodniste to zwiększ ilość migdałów.[br]Resztki migdałów możesz wykorzystać jako dodatek do zupy, ciast lub batonów proteinowych.

 

 

One Response

  1. qshort.de 29 listopada 2014

Leave a Reply