Deser bez glutenu z kremu migdałowego i malin

Deser bez glutenu z kremu migdałowego i malin

Kiedy robiłem mleko migdałowe, znalazłem przypadkiem przepis na deser bez glutenu z czasów bitwy pod Grunwaldem. W średniowiecznej Europie przepisy na mleko migdałowe i krem migdałowy przywędrowały z krajów arabskich. Były to luksusowe smakołyki zastępujące mleko krowie. Sposób uzyskania kremu jest bardzo prosty, wykonuje się podobne czynności jak przy przyrządzaniu sera panir. Jest to przepis na deser szczególnie atrakcyjny dla osób na diecie bezglutenowej jak i bezmlecznej.

deser bez glutenu z kremu migdałowego z malinami i syropem kolonowym

Dla ciekawskich zamieszczam oryginalny transkrypt przepisu na krem migdałowy:

To make Creme of Almoundes

Blanche almounds kepe them As ye may them temper up to A thycke mylke with fayre water streyne hit and put hit in A pott and set hit on the fyre stere hit well when hit begynnys to ryse up take hit of yf thow have moche do ther to A dyschfull of VynAgyr yf thou have but a litell do the lesse hele the pot let hit stonde A whyle. Take a clene cloth holdyn a brode betwene .iiij. folkes streyte & cast the creme þer on with a ladyll as brode as the cloth And rubbe the cloth toward and froward with the egge of the ladyll that þer may woyde the water. Then gather hit to geder in þe myddyl of the cloth bynde the .iiij. Corners to geder and hang on A pynne that the Water may soke onto And then do hit in A bolle And tempyr hit up wyth white wyne And bete hit with a sawser on to the tyme that hit be softe.

źródło -> http://www.godecookery.com/pepys/pepys05.htm

W przepisie użyłem mleka migdałowego domowej roboty. Możesz je przygotować wg tego przepisu „Mleko migdałowe”. Zawiera ono dużą ilość białka, które łatwo jest zagęścić. Nie próbowałem tego przepisu zrobić ze sklepowego mleka migdałowego. Otrzymana ilość kremu nie jest duża, na zdjęciu jest efekt przetworzenia ponad 2 litrów mleka.

krem migdałowy

[b]Deser bez glutenu z kremu migdałowego i malin[/b]
Cuisine: bez glutenu, wegańska, wegetariańska
Krem migdałowy z malinami bazujący na średniowiecznym przepisie.
Ingredients
  • 1 litr domowego mleka migdałowego
  • 1 cytryna
  • maliny
  • syrop klonowy
  • cynamon
Instructions
  1. Wyciśnij sok z 1 cytryny.
  2. Zagotuj mleko, mieszając od czasu do czasu i uważaj, żeby nie wykipiało. Wyłącz ogień i wlej do mleka sok z cytryny. Mieszaj do momentu aż zobaczysz, że białko zbija się w małe klastry. Nie będą one tak duże, jak przy wyrabianiu paniru, ale wystarczające aby utworzyć kremowo-serową masę.
  3. Ustaw sitko na garnku i wyłóż gazą. Przelej mleko przez gazę. Odstaw na kilka godzin aby odseparować nadmiar serwatki.
  4. Powstała masa będzie kremem, który nie ma intensywnego smaku, a w konsystencji przypomina trochę miękkie tofu.
  5. Na spodzie pucharku połóż kilka malin i wypełnij go kremem. Górę udekoruj malinami, posyp cynamonem i dodaj syrop klonowy. Ciesz się deserem bez glutenu i mleka krowiego.

 

 

 

 

6 komentarzy

  1. foodmania 25 września 2014
    • Filip 25 września 2014
  2. Kraina Miodem Płynąca 25 września 2014
    • Filip 25 września 2014
  3. gin 27 września 2014
    • Filip 28 września 2014

Leave a Reply