Dal bhat – soczewica z ryżem

Dal bhat – soczewica z ryżem

Danie, które przypomina mi krótki pobyt w Nepalu, to dal bhat. Po kilku godzinach wyczerpującego marszu stromymi ścieżkami, wśród himalajskich szczytów, poziom głodu jest ogromny! W skromnych schroniskach, oprócz wszędobylskiej coca-coli oraz zupek chińskich o smaku kurczaka, króluje narodowa potrawa Nepalczyków, przygotowana z soczewicy, ryżu i warzywnego curry. Jest tania i można brać nieograniczone dokładki, co nie jest bez znaczenia 😉

Pewnego dnia, przy świetle zachodzącego słońca, kiedy już nogi odmawiały posłuszeństwa, a zapas skromnych, ale za to szybkich węglowodanów dawno się skończył, ostatkiem sił dotarliśmy do schroniska, gdzie zjadłem trzy obfite talerze dal bhat. Gotów byłem założyć się o ćwiartkę spirytusu, że jest to najlepsza potrawa jaką jadłem. Jednak nie wszyscy podzielają moje zdanie, znajoma Iza, która niedawno wróciła z Nepalu, nie mogła patrzeć na soczewicę i ryż, natomiast tęskniła za ziemniakami 🙂 Pod wpływem rozmowy o szlaku prowadzącym do Annapurna Base Camp, postanowiłem ugotować danie przypominające dal bhat.

soczewica fasola ryż basmati

Dal bhat – soczewica z ryżem
Ingredients
  • 250 g ryżu basmati
  • 250 g czerwonej fasoli
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • natka pietruszki albo kolendry
  • cebula
  • kilka pomidorów
  • kilka różyczek kalafiora
  • cytryna
  • chili
  • sól
  • pieprz
  • mieszanka przypraw curry
  • mielony kmin rzymski
  • oliwa
Instructions
  1. Zacznij od ugotowania fasoli. Masz do wyboru dwa sposoby: namoczyć na noc albo wykorzystać szybkowar. Do gotowania fasoli możesz dodać odrobinę sody oczyszczonej, po to aby fasola nie popękała, ale uważaj żeby nie przesadzić, bo wyraźnie zmienisz jej smak. Jeśli masz glony kombu to dodaj kawałek, aby fasola gotowała się razem z nim. Do wody, w której będzie gotowała się fasola dodaj przyprawy: chili, sól, pieprz oraz mielony kmin.
  2. Równolegle ugotuj soczewicę czyli dal. Do rondelka wlej 2 łyżki oliwy i wrzuć drobno pokrojoną cebulę, rozdrobnione różyczki kalafiora oraz mieszankę przypraw curry. Po 2 -3 minutach dodaj soczewicę i zalej wodą w takiej proporcji aby wyszła gęsta zupa. Gotuj około 20 minut.
  3. W trakcie kiedy będziesz gotował zupkę z soczewicy nastaw ryż czyli bhat.
  4. Danie uzupełnij dużą ilością natki pietruszki lub kolendry oraz pokrojonymi plastrami pomidorów. Całą potrawę skrop sokiem z cytryny i dodaj dobrej oliwy. Smacznego!

 

One Response

  1. Strusior 3 maja 2017

Leave a Reply