Warning: Use of undefined constant ‚WPLANG’ - assumed '‚WPLANG’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /usr/home/przepis/domains/www.przepisnazdrowie.pl/public_html/wp-config.php on line 68 Warning: Use of undefined constant ‚pl_PL’ - assumed '‚pl_PL’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /usr/home/przepis/domains/www.przepisnazdrowie.pl/public_html/wp-config.php on line 68 Czerwona soczewica z warzywami, trawą cytrynową i liśćmi kaffir - KULINARNE PODRÓŻE

Czerwona soczewica z warzywami, trawą cytrynową i liśćmi kaffir

Do przygotowania potrawy wykorzystałem szybkowar – zaletą jest szybki czas przygotowania oraz brak konieczności pilnowania i mieszania potrawy. Jeśli nie masz szybkowaru, nie zniechęcaj się, równie dobrze można przygotować danie w tradycyjny sposób – zajmie to więcej czasu ale efekt będzie podobny. W przepisie wykorzystałem egzotyczne dodatki pochodzące z kuchni tajskiej: trawę cytrynową oraz liście kaffir. Liście kaffir rosną na drzewach limonki, mają zielony kolor i przypominają trochę liście laurowe; mają intensywny aromat. Czerwona soczewica jest dobrym źródłem białka, witamin, błonnika i żelaza. Wyraźnie różni się wyglądem, wielkością oraz smakiem od zielonej soczewicy. Jeśli nie jesteś fanem zielonej soczewicy zachęcam do spróbowania czerwonej.  Warzywa można kupić w klasycznym zestawie włoszczyzny do polskiej zupy.

Składniki:

  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały por
  • 2 ziemniaki
  • 2 czerwone buraki
  • 2 łodyżki trawy cytrynowej
  • kilka liści kaffir
  • garść wiórków kokosowych
  • cytryna albo limonka
  • mały kawałek imbiru
  • sól, pieprz, papryczki chili wg uznania
  • szczypta asafetidy

czerwona soczewica

Soczewicę wrzuć na sitko i wypłucz pod bieżącą wodą. Warzywa obierz, umyj i pokrój na średnie plasterki. Trawę cytrynową przekrój wzdłuż na 4 części. Wszystkie składniki (oprócz cytryny) razem z przyprawami włóż do szybkowara i zalej wodą. Na szklankę soczewicy trzeba 3 szklanki wody, a na warzywa około 3-5 szklanek wody (w zależności od ilości i wielkości warzyw).  W sumie trzeba tyle wody aby wszystkie składniki były zanurzone i żeby nie przypaliły się w trakcie gotowania. Od momentu zbudowania ciśnienia w szybkowarze, gotuj 13-15 minut. Po 13-15 minutach wyłącz ogień i pozostaw szybkowar do czasu, aż ujdzie z niego całe ciśnienie. Danie podawaj  z cytryną albo limonką. Smacznego!

 

One Response

  1. aska 11 lutego 2011

Leave a Reply