Po połączeniu zboża quinoa lub inaczej komosy ryżowej z kapustą sarepską (mustard greens) udało mi się skomponować smakowite danie, którego jednak nie polecam osobom uczulonym na szczawiany. Kapusta sarepska, która dostarcza nasion do wyrobu popularnych odmian musztardy, zawiera głównie witaminy K, A i C.
Z jednej strony jest to roślina lecznicza, ale może też być trucizną. W smaku przypomina coś pomiędzy szczawiem i szpinakiem z charakterystyczną goryczką.
Składniki:
- 250 g czerwonej quinoa
- spory pęczek kapusty sarepskiej
- 1 cebula
- kilka ząbków czosnku
- szczypior
Zacznij od solidnego i kilkuminutowego płukania nasion quinoa, na sitku z drobnym oczkiem, co pozwoli usunąć gorzkie, mydłowate saponiny. Następnie zalej je wodą w proporcji 1:2 i gotuj na małym ogniu około 20-25 minut do wchłonięcia całej wody. W trakcie gotowania dodaj sól do smaku.
Cebulę oraz czosnek zeszklij na patelni i dodaj na 1 minutę umyte i porwane na kawałki liście kapusty sarepskiej (bez twardych łodyżek). Liście powinny stać się bardziej zielone ale uważaj żeby zupełnie nie oklapły. Dodaj pieprz i sos sojowy do smaku (oraz inne przyprawy, które uznasz, że będą pasowały do dania; quinoa zdaje się wchłaniać ogromne ilości soli i pieprzu więc potrzeba praktyki żeby ją dobrze przyprawić; polecam w połączeniu z ostrym sosem chili). Podawaj posypane szczypiorem i polane oliwą. Smacznego!
Potrawa jest posypana nieaktywnymi drożdżami zawierającymi witaminę B12, ale o tym innym razem.
Gdzie można kupić kapustę sarepską?
pyszności 🙂 zawsze robią na mnie wrażenie potrawy wykorzystujące najświeższe lokalne warzywa 🙂
/zostałam fanem na fb – fajnie poczytać o warzywach zza Oceanu 🙂
Kapusta została kupiona na Florydzie, gdzie testowałem lokalne, zielone, liściaste warzywa. W Polsce nie wiem gdzie można ją kupić, ale może najłatwiej będzie wysiać nasiona? Pozdrawiam!
Szkoda że w Polsce nie ma takiej kapusty, ale są za to inne smaczne warzywa. Pyszne rzeczy gotujesz 🙂
faktycznie dziwne, że nie ma jej u nas… Twój blog jest równie apetyczny! pozdrawiam