Czekoladowa tarta z awokado na bakaliowym spodzie

Podczas odwiedzin u Magdy w Berlinie, mieliśmy okazję spróbować czekoladowej tarty z awokado. Podczas poczęstunku nie byliśmy w stanie zgadnąć jakie są jej składniki. Smakowała nam bardzo! Postanowiliśmy odtworzyć recepturę i  w efekcie powstała słodka tarta bezglutenowa i wegańska.

Tarta znalazła się w menu naszych ostatnich warsztatów kulinarnych w Turkusowym Domku.

czekoladowa tarta z awokado na bakaliowym spodzie

Słodka tarta z awokado na bakaliowym spodzie
Ingredients
  • –Składniki na spód:
  • 100 g migdałów i nerkowców
  • 100 g daktyli
  • 100 g wiórków kokosowych
  • szczypta soli
  • –Składniki na masę:
  • 400 g czyli 2-4 dojrzałe awokado (w zależności od wielkości)
  • 80-100 g kakao
  • wanilia
  • 100 g oleju kokosowego (albo 200 g kremu kokosowego – coconut cream)
  • 3-4 łyżki melasy z karobu
  • do smaku szczypta cynamonu, pieprzu cayenne i soli
Instructions
  1. Składniki na spód: wszystko wsyp do robota kuchennegoi ucieraj kilka minut na gładką masę, tak żeby się kleiła. Nie za długo bo może się odseparować tłuszcz z wiórków. Masę przesyp do foremki i mocno ugnieć zwarty spód. Foremka powinna mieć około 20 cm średnicy.
  2. Składniki na krem: obrane awokado bez pestek wrzuć z pozostałymi składnikami do robota kuchennego. Zmiksuj i sprawdź smak. Jeżeli awokado dominuje dodaj więcej kakao. Przypraw wg gustu, nie trzymaj się dogmatycznie przepisu. Przenieś masę na wyłożony wcześniej spód i odstaw tartę do lodówki na kilka godzin. Olej kokosowy jest potrzebny aby związać masę. Przed podaniem ostrożnie pokrój dobrym nożem. Tarta jest bardzo sycąca.

 

Leave a Reply