Czarna ciecierzyca z białą kapustą

Robiąc zakupy w indyjskiej hurtowni spożywczej, natrafiłem na czarną ciecierzycę. Na opakowaniu widniał napisa Kala Chana (Black Chickpeas), jednak ciecierzyca nie jest czarna, a raczej brązowa. Sympatyczna znajoma Marlena, przesłała mi niedawno swój sekretny przepis na humus i postanowiłem go wypróbować. Po ugotowaniu czarnej ciecierzycy okazało się, że różni się ona smakiem i konsystencją od jasnej odmiany. Osłonka ziarna jest bardziej gruba i wydaje się, że zawiera przez to więcej błonnika, a same ziarna są nieduże i zwarte. Pomyślałem, że humus zrobię innym razem z jasnej ciecierzycy, a teraz sprawdzę jak smakuje czarna ciecierzyca w połączeniu z białą kapustą 😉 Danie jest wyjątkowo proste i składa się z następujących składników:

  • 250 g czarnej ciecierzycy
  • 500 g białej kapusty
  • kurkuma
  • sól
  • pieprz

Ciecierzycę przepłucz, namocz przez noc i ugotuj. Kapustę poszatkuj na nieduże cząstki i wrzuć do garnka. Wlej do niej trochę wody i oleju oraz wsyp przyprawy: kurkumę, sól i pieprz. Gotuj ją przez 10-15 minut aż uznasz, że jest wystarczająco miękka. Opcjonalnie do kapusty możesz dodać cebulę, czosnek czy kilka pomidorów, w zależności od tego co masz w lodówce. Całe danie posyp natką pietruszki albo kolendry. Moja wersja zwiera glony wakame oraz łyżkę sosu sojowego. Smacznego!
czarna ciecierzyca i biała kapusta

Leave a Reply