Ciecierzyca z panirem

Panir (paneer) to biały ser z mleka krowiego, często spotykany w kuchni indyjskiej, składnik wielu sycących i pożywnych dań. Do jego przygotowania wystarczy świeże mleko od krowy (mleko UHT się nie nadaje) i sok z cytryny. Panir można grillować lub podsmażać, ma tą zaletę że się nie topi. Jest to dobre źródło białka. Składniki:

  • 3 litry świeżego mleka 2-3% tłuszczu
  • sok z jednej dużej cytryny
  • sitko i gaza opatrunkowa
Zagotuj mleko (mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypaliło) i zdejmij z gazu. Powoli wlewaj do niego sok z cytryny (bez pestek) i ciągle mieszaj. W ciągu 2 minut białka mleka zbiją się w drobne grudki, które będą pływały w serwatce. Ser odcedź z serwatki na sitku wyłożonym cienka warstwą gazy, a następnie zawiń go w gazę i połóż na płaskim talerzu przyciskając jakimś ciężkim przedmiotem. Poczekaj 1-2 h aż ostygnie i nabierze ostatecznego kształtu.
Panir najbardziej lubię w takich daniach jak palak panir czy shahi panir, tym razem jednak postawiłem spróbować czegoś nowego i połączyłem z nim moją ulubioną ciecierzycą.
Składniki:
  • 200 g paniru
  • 200 g ugotowanej na miękko ciecierzycy
  • 1 duża cebula
  • 4 pomidory
  • mały kawałek imbiru
  • 50 g nerkowców
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki goździków
  • szczypta asafetidy (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Orzechy nerkowca zmiel drobno w młynku do kawy albo namocz je wcześniej w wodzie i zrób z nich pastę. Pokrój cebulę na ćwiartki i gotuj ją w małej ilości wody przez kilka minut. Na spryskanej odrobiną oleju patelni grilluj przez 3-4 minuty pokrojony w kostki panir.  Zmiksuj blenderem na gładką pastę ugotowaną cebulę, pomidory i imbir, a potem podgotuj przez 5 minut razem z przyprawami i zmielonymi nerkowcami. Potem dodaj panir z ugotowaną ciecierzycą i gotuj przez około 10 minut. Smacznego!
paneer panir cieciorka curry shahi ciecierzyca kuchnia indyjska ciecierzyca nerkowce

2 komentarze

  1. askaf 1 września 2011
    • Filip 2 września 2011

Leave a Reply