Ciecierzyca z kapustą

Ciecierzyca z kapustą

Potocznie nazywana cieciorką. Inne nazwy to groch włoski, garbanzo lub chickpea.
Odkąd spróbowałem hummusu w londyńskim klubie brydżowym, ciecierzyca zdobyła moje serce.

Warto było uprawiać ją przez 9 000 lat, żebyśmy mogli dzisiaj cieszyć się fantastycznym hummusem i innymi daniami z ciecierzycy.

Zawiera ona w suchej masie około 21% białka, czyli podobnie jak pozostałe rośliny strączkowe.
O przyrządzaniu hummusu napiszę innym razem, a dziś ciecierzyca z białą kapustą, cebulą i czosnkiem.

cieciorka-kapusta

Ciecierzyca z kapustą
Ingredients
  • 250 g ciecierzycy
  • 250 g kapusty
  • 2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
Instructions
  1. Ciecierzycę możesz namoczyć na noc i ugotować ją następnego dnia. Możesz wykorzystać szybkowar. W szybkowarze czas gotowania wynosi około 40-45 minut, zalecam jednak wstępne namoczenie ciecierzycy chociaż na pół godziny.
  2. Pokrój cebulę w plasterki i wrzuć ją na rozgrzaną i spryskaną olejem patelnię albo wok.
  3. Przypiekaj ją około minuty, a potem dodaj poszatkowany czosnek i pociętą w drobne paski białą kapustę. Przypiekaj wszystkie składniki około 3-4 minuty. Dodaj do smaku sól i pieprz.
  4. Wymieszaj gorące warzywa z ciecierzycą, udekoruj natką pietruszki i smacznego 🙂

 

 

5 komentarzy

  1. LucyLu 4 listopada 2009
  2. admin 4 listopada 2009
  3. aska 10 listopada 2009
  4. jola 26 lutego 2013
    • Filip 27 lutego 2013

Leave a Reply