Ciecierzyca z kapustą
Potocznie nazywana cieciorką. Inne nazwy to groch włoski, garbanzo lub chickpea.
Odkąd spróbowałem hummusu w londyńskim klubie brydżowym, ciecierzyca zdobyła moje serce.
Warto było uprawiać ją przez 9 000 lat, żebyśmy mogli dzisiaj cieszyć się fantastycznym hummusem i innymi daniami z ciecierzycy.
Zawiera ona w suchej masie około 21% białka, czyli podobnie jak pozostałe rośliny strączkowe.
O przyrządzaniu hummusu napiszę innym razem, a dziś ciecierzyca z białą kapustą, cebulą i czosnkiem.
- 250 g ciecierzycy
- 250 g kapusty
- 2 cebule
- kilka ząbków czosnku
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- Ciecierzycę możesz namoczyć na noc i ugotować ją następnego dnia. Możesz wykorzystać szybkowar. W szybkowarze czas gotowania wynosi około 40-45 minut, zalecam jednak wstępne namoczenie ciecierzycy chociaż na pół godziny.
- Pokrój cebulę w plasterki i wrzuć ją na rozgrzaną i spryskaną olejem patelnię albo wok.
- Przypiekaj ją około minuty, a potem dodaj poszatkowany czosnek i pociętą w drobne paski białą kapustę. Przypiekaj wszystkie składniki około 3-4 minuty. Dodaj do smaku sól i pieprz.
- Wymieszaj gorące warzywa z ciecierzycą, udekoruj natką pietruszki i smacznego 🙂
PrzePYCHA!!!!! Dzis robie po raz 2, bo wiekszość wczorajszego pokątnie zeżarł mi ojciec 🙁
Ojciec, który je ciecierzycę to wyjątek 😉 Miłego gotowania!
Pyszne!!! Polecam 🙂
Powiem jedno-jakże uboga była moja kuchnia dotychczas.Wystarczyło przejść na dietę i o ironio więcej i smaczniej gotuję…chudnę również!!!A to danie bardzo mi smakowało i wg moich obliczeń całe danie miało ok.1150kcal a w moim przypadku na moją porcję ok.250 kcal.Pycha
Życzę wielu nowych i smacznych potraw! Pozdrawiam