Przepis na proste ciasteczka owsiane z dodatkiem dżemu porzeczkowego. Składniki podane są na jedną, standardową, dużą blachę do piekarnika.
Skład:
- 500 g płatków owsianych górskich
- 1 1/4 kostki masła lub odpowiednią ilość oleju kokosowego
- 1/4 – 1/2 szklanki cukru lub zamiennika (ilość zależy od kwaśności dżemu)
- 1/2 szklanki mąki
- 2 słoiki domowego dżemu porzeczkowego – w sumie około 800 g
Przepis:
- roztop masło nie dopuszczając do przypalenia
- wymieszaj w misce suche składniki i dodaj roztopione masło
- wymieszaj wszystko, tak aby płatki lekko się kleiły; jeżeli ciasto jest suche to dodaj trochę oleju
- wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia
- wysyp cienką warstwę płatków (lekko ponad połowę) na papierze i ugnieć
- nałóż łyżką dżem, nie naruszając ubitych płatków a następnie równomiernie go rozprowadź
- wysyp pozostałe płatki i przyklep ręką żeby przylgnęły do dżemu
- wstaw blachę do piekarnika i pozostaw na około 40 minut w temperaturze 180 C do momentu aż zarumieni się góra
- pokrój ciasteczka na małe kawałki, błyskawicznie po wyjęciu z piekarnika