Ciasteczka owsiane z dżemem porzeczkowym

Przepis na proste ciasteczka owsiane z dodatkiem dżemu porzeczkowego. Składniki podane są na jedną, standardową, dużą blachę do piekarnika.

Skład:

  • 500 g płatków owsianych górskich
  • 1 1/4 kostki masła lub odpowiednią ilość oleju kokosowego
  • 1/4 – 1/2 szklanki cukru lub zamiennika (ilość zależy od kwaśności dżemu)
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 słoiki domowego dżemu porzeczkowego – w sumie około 800 g

Przepis:

  1. roztop masło nie dopuszczając do przypalenia
  2. wymieszaj w misce suche składniki i dodaj roztopione masło
  3. wymieszaj wszystko, tak aby płatki lekko się kleiły; jeżeli ciasto jest suche to dodaj trochę oleju
  4. wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia
  5. wysyp cienką warstwę płatków (lekko ponad połowę) na papierze i ugnieć
  6. nałóż łyżką dżem, nie naruszając ubitych płatków a następnie równomiernie go rozprowadź
  7. wysyp pozostałe płatki i przyklep ręką żeby przylgnęły do dżemu
  8. wstaw blachę do piekarnika i pozostaw na około 40 minut w temperaturze 180 C do momentu aż zarumieni się góra
  9. pokrój ciasteczka na małe kawałki, błyskawicznie po wyjęciu z piekarnika

ciasteczka owsiane

ciasteczka owsiane

ciasteczka owsiane

ciasteczka owsiane

ciasteczka owsiane

Leave a Reply