Burgery z ciecierzycy – wegańskie i bezglutenowe

Zapraszam do wypróbowania przepisu na burgery z ciecierzycy, które są jednocześnie wegańskie i bezglutenowe. Burgery są obecnie niezwykle popularne w różnych wersjach i podbijają podniebienia nie tylko wegetarian. Można je zrobić z fasoli, tofu, czy kaszy jaglanej albo z przepysznej ciecierzycy. Najczęściej serwowane są w towarzystwie bułki, ale zachęcam do podania ich ze świeżymi warzywami i kiełkami. Dobrze im w towarzystwie majonezu z pestek słonecznika, awokado czy dojrzałych pomidorów. Fantastycznym dodatkiem może być makaron z surowej cukinii albo buraka polany delikatnym dressingiem. Zachęcam do wypróbowania przepisu i dzielenia się uwagami!

bezglutenowe burgery

Składniki:

  • 400 g ugotowanej na miękko ciecierzycy
  • 200 g ugotowanego gorącego ryżu
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek cienkiego szczypioru
  • 1 pęczek natki lub kolendry
  • 3-4 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 2-3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • sól, pieprz cayenne, mielony kmin rzymski
  • opcjonalnie: papryczka chili, czosnek, tahini

Ciecierzycę najlepiej gotuj w szybkowarze bez soli na maksymalnie wysokim ciśnieniu przez około 1 h, będzie wtedy bardzo miękka. Jeśli nie masz szybkowaru, to tradycyjnie namocz ją przez 8-10 godzin i ugotuj w świeżej wodzie około 1,5 h lub do miękkości, a następnie dobrze odsącz, żeby nie była zbyt wilgotna.

Potem ugotuj ryż i błyskawicznie po ugotowaniu, jeszcze bardzo gorący, zmiksuj z ciecierzycą dodając sól do smaku. (Ryż nie może być rozwodniony. Najlepiej gotuj go w proporcji 1 porcja ryżu i 2 porcje wody.)

Następnie przełóż ciasto do dużej miski i dodaj cebulę, natkę, szczypior, papryczkę chili – bardzo drobno posiekane oraz pestki, nasiona i przyprawy. Dobrze wymieszaj składniki i uformuj burgery. Z podanych proporcji wyjdzie około 8-10 burgerów. Podpiecz burgery na patelni bez oleju po kilka minut z każdej strony na średnim ogniu. Próbowałem na kilku patelniach i nie każda się do tego nadaje. Dobrze smaży się je np. na cienkiej patelni do naleśników, a na niektórych patelniach burgery będą się przyklejać i rozwalać. Jeśli chcesz, możesz spryskać patelnię odrobiną oleju, burgery będą miały wtedy więcej smaku.

Jeśli ciasto będzie zbyt wilgotne, to dodaj dodatkowe 1-2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego.
Jeśli chcesz, żeby burgery lepiej kleiły się w dłoniach, to zwilż delikatnie rękę wodą.

 

2 komentarze

  1. hajduczek 16 lipca 2014
    • Filip 16 lipca 2014

Leave a Reply