Budyń z dyni

Smak tego wegańskiego i bezglutenowego deseru z dyni pozytywnie cię zaskoczy.

Jest to budyń wytrawny, bez cukru. W przepisie użyłem, jako słodzika, niedużej ilości melasy z karobu, ale można ją też zastąpić syropem klonowym lub miodem.

Jeżeli jesteś miłośnikiem kawy, to proponuję zrobić galaretkę z kawy i dać ją na spód deseru. Jeśli jednak jej nie lubisz, lub deser będzie przeznaczony dla dzieci, to zastąp kawę galaretką owocową. Oczywiście możesz pominąć galaretkę i zrobić sam budyń, który będzie pyszny sam w sobie.

Deser składa się z niewielkiej ilości galaretki na spodzie szklanki, a resztę wypełnia budyń dyniowy.

Jeśli też masz już przesyt  zupy z dyni to polecam wypróbowanie tego przepisu!

budyń z dyni

Przepis na budyń z dyni
Ingredients
  • 200 g dyni
  • 1 łyżeczka agaru
  • 400 ml mleka roślinnego
  • 2 łyżki melasy z karobu
  • świeża wanilia albo aromat waniliowy wg uznania (upewnij się, że jest bezglutenowy)
  • 2 łyżeczki skrobi z tapioki (możesz zamienić na inną skrobię: kudzu, mąka ziemniaczana)
Instructions
  1. Dynię pokrój na kawałki i wrzuć na patelnię z odrobiną wody. Pod przykrywką trzymaj około 15 minut w zależności od rodzaju dyni. W efekcie dynia ma być miękka, tak jak z parowaru.
  2. Miękką dynie wrzuć do miksera, dodaj 200 ml mleka roślinnego, agar, melasę oraz skrobię. Zmiksuj na gładką masę.
  3. Przelej do garnka i mieszając doprowadź do wrzenia.
  4. Dodaj teraz pozostałe 200 ml mleka i wanilię. Wymieszaj.
  5. Uzupełnij szklanki z zastygniętą galaretką. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

Przepis na galaretkę o smaku kawy

Składniki:

  • 2 filiżanki espresso
  • 400 ml wody
  • 1 łyżka melasy z karobu
  • 1/2 łyżeczki agaru

Zrób 2 filiżanki espresso.
Wlej je do małego garnka i dopełnij wodą do 450 ml.
Wsyp agar, dodaj melasę i mieszając doprowadź do wrzenia.

Podobne desery

Custom Gallery: obrazów nie znaleziono

2 komentarze

  1. asia 27 listopada 2014
    • Filip 27 listopada 2014

Leave a Reply