Bezglutenowy deser z tapioki

Tapioka składa się prawie w całości z węglowodanów, a jej główną zaletą jest brak glutenu. Tapioka najczęściej występuje w postaci białych granulek, z których przyrządza się ładne desery. Inną formą tapioki jest mąka, którą można wykorzystać jako zagęstnik pozbawiony wyraźnego koloru oraz smaku lub zamiennik jajka.

Bezglutenowy deser z tapioki w niewielkich ilościach najlepiej jest zjeść po wysiłku fizycznym. W opisywanym deserze rolę słodzika pełnią owoce. Perełki tapioki są do kupienia w sklepach z żywnościa azjatycką w paczkach po około 350 g. Składniki:

  • 100 g perełek tapioki
  • banan
  • garść malin
  • kilka śliwek
  • cynamon
  • opcjonalnie mleko kokosowe lub olej kokosowy

 deser-tapioka-plate

Tapiokę zalałem zimną wodą w proporcji 1:10 i gotowałem przez 10 minut mieszając czujnie, aby się nie przypaliła. Po zdjęciu z ognia odstawiłem na kolejne 10 minut, a następnie przelałem do dużego sita i płukałem przez 2 minuty zimną wodą.

Po ugotowaniu perełki tapioki powinny być przezroczyste tzn. nie może być w środku białej kropki, bo inaczej będzie twarda. Przepłukaną tapiokę zostawiłem na sicie, aby odcedzić nadmiar wody. Następnie wypełniłem tapioką małe szklanki do połowy wysokości i wstawiłem do lodówki na godzinę.

Śliwki zblendowałem z łyżką oleju kokosowego i cynamonem, co pozwoliło uzyskać gęsty sos, którym polałem tapiokę i uzupełniłem owocami.

Sama tapioka nie ma wyraźnego smaku, ale w połączeniu z owocami spełnia rolę deseru 😉

deser-tapioka-glass

Leave a Reply