Bezglutenowe muffinki

Dzisiejsze bezglutenowe muffinki są znakomitym zamiennikiem pączków na Tłusty Czwartek! Są pyszne, zdrowe, słodkie i w dodatku wegańskie! Przygotowanie ciasta jest bajecznie proste, niezbędny będzie jedynie młynek do kawy lub inne urządzenie rozdrabniające. Dzięki dużej zawartości siemienia lnianego wszystkie składniki są dobrze połączone i nic się nie rozsypuje. Użyłem mąki migdałowej, ale w przyszłości wykorzystam mąkę ryżową lub inną bezglutenową i dam znać o efektach.

Składniki:

  • 175 g mąki migdałowej
  • 175 g zmielonych wiórków kokosowych
  • 3 łyżki drobno zmielonego siemienia lnianego
  • 100-125 g pokrojonej w drobną kostkę gorzkiej czekolady (czekoladę można zastąpić kakao lub karobem)
  • 50-100 g suszonej żurawiny lub świeżych wiśni (rodzynki też będą ok)
  • 3 dojrzałe banany
  • 1-2 łyżki oleju np. ryżowego lub kokosowego
  • duża garść rozdrobnionych nerkowców lub innych orzechów
  • szczypta soli
  • 250 ml wrzątku
  • opcjonalnie woda jeśli ciasto jest zbyt gęste i zbite
  • UWAGA! Alkohol może zawierać gluten! Jeżeli masz bezglutenowy, sprawdzony alkohol to możesz do ciasta dodać np. 50 g whisky, koniaku lub araku

muffinki-bezglutenu

Zagotowałem wodę i zalałem zmielone siemię lniane. Wymieszałem łyżką i powstała z tego kleik, który odstawiłem na bok. Zmieliłem wiórki kokosowe w młynku do kawy, w dwóch partiach z ostrożności, żeby nie zatrzeć młynka. Do dużej miski wsypałem mąkę migdałową, zmielone wiórki i kleik z siemienia lnianego i wymieszałem dokładnie łyżką. Następnie dodałem banany rozdrobnione widelcem oraz wszystkie pozostałe składniki i ponownie dobrze wymieszałem. Napełniłem ciastem silikonowe foremki i zapiekałem muffinki przez 20 minut w temperaturze 180 stopni na średniej półce. Wyłączyłem piekarnik i zostawiłem je na kolejne 5 minut. Muffinki po ostygnięciu robią się bardziej zwarte. Z podanych proporcji wyjdzie około 10-12 muffinek. Smacznego!

2 komentarze

  1. tesska 28 czerwca 2014
    • Filip 28 czerwca 2014
  2. Pingback: Przepisy z warsztatów 28 lipca 2014

Leave a Reply