Bakłażan ze słodkim ziemniakiem

Zamówiłem na Amazon.com trzy książki z vege przepisami. Jedna z nich „World-of-the-East Vegetarian Cooking” jest zbiorem oryginalnych wegetarianskich przepisów z takich krajów jak: Indie, Chiny, Korea, Indonezja, Iran czy Japonia. Autorka książki – Madhur Jaffrey pochodzi z Indii z Delhi. Jeśli lubisz kuchnię azjatycką to książka ta będzie strzałem w dziesiątkę. Nie ma w niej zdjęć ale jest za to napakowana przepisami, około 400 stron. Przez najbliższe dni, korzystając z urlopu na słonecznej Florydzie, będę miał więcej czasu żeby przygotować kilka nowych dań, w których wykorzystam, trudne do zdobycia w Polsce składniki. Pierwszy przepis z nowej książki to indyjska potrawa z bakłażana i ziemniaków, lekko przeze mnie zmodyfikowana. Oto składniki:

  • średniej wielkości bakłażan
  • 2 słodkie ziemniaki (w oryginalnym przepisie są zwykłe)
  • 1/2 łyżeczki czarnej gorczycy (black mustard seeds)
  • 1 1/2 łyżeczki mielonej kolendry (coriander)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (cumin)
  • 1/4 łyżeczki kurkumy (turmeric)
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól

Dodane przeze mnie:

  • sałata rzymska
  • szczypior

Pokrój ziemianki na 1 cm kostki, zalej wodą, doprowadź do wrzenia i odstaw z ognia. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć czarną gorczycę. Po kilku sekundach, kiedy nasiona zaczną strzelać, dodaj pokrojonego w 1 cm kostkę bakłażana i ziemniaki oraz wszystkie przyprawy. Zamieszaj i po minucie dodaj 3-4 łyżki wody. Następnie przykryj patelnię pokrywką i gotuj około 10-15 minut aż ziemniaki będą miekkie, mieszając od czasu do czasu. Jeśli potrawa będzie przywierać do patelni to dodaj więcej wody. Potrawę możesz posypać posiekaną natka pietruszki lub kolendry, lub tak jak ja dodaj pokrojoną na kawałki sałatę rzymską i szczypior. Smacznego.

Leave a Reply