Pasta z bakłażana
Odwiedziliśmy ostatnio Tel-Aviv Café przy ul. Poznańskiej 11 w Warszawie. Zdecydowana większość potraw jest wegetariańska i podobno wkrótce ma to być miejsce w 100% miejsce przyjazne dla wegetarian. Serwują tam pyszny hummus, izraelskie kanapki oraz pokaźną ilość smacznych bliskowschodnich przystawek. Spróbowaliśmy tam przepysznej pasty z bakłażana nazywanej baba ganoush i postanowilśmy zrobić ją w domu.
- 3 średnie bakłażany
- główka czosnku
- 4-6 łyżek tahini
- sok z 1 cytryny
- mielony kmin rzymski
- sól
- oliwa
- natka pietruszki
- oliwki
- Bakłażany umyłem, nakłułem widelcem i włożyłem razem z nieobraną główką czosnku do piekarnika na 30 minut w temperaturze 190 stopni C. Ustawiłem program grill z termobiegiem i ustawiłem blaszkę na górnej półce (okolo 15 cm poniżej grilla). W trakcie grillowania obróciłem kilka razy bakłażany tak, żeby równomiernie się przypaliły. Po 30 minutach skórka powinna być mocno przypalona i łatwa do oderwania od bardzo miękkiego miąższu.
- Ostudziłem bakłażany, zerwałem z nich skórę i drobno je posiekałem. Jeśli masz blender możesz go użyć, jeśli nie, to wystarczy jeśli bardzo drobno posiekasz bakłażany, albo rozdusisz w misce widelcem. Na koniec wymieszałem bakłażany z wyciśniętym czosnkiem, solą, kminem rzymskim, sokiem z cytryny oraz kilkoma łyżkami tahini.
- Wg mnie ta pasta dobrze smakuj z grubo mielonym chili lub sambalem, oliwkami oraz natką pietruszki i oliwą. Zjedliśmy ją na pokrojonych w ćwiartki i lekko przyprażonych kawałkach placków pita (uwaga na gluten!).
Uwielbiam od dawna!:) bakłażanowe cudo…
Poczekam jeszcze troszkę jak bakłażany stanieją, bo teraz są w Polsce strasznie drogie i wypróbuję ten przepis.
ja kiedyś nie lubiłam oberżyny, ale oststnio się do niej przekonałąm i nawet dzisiaj robiłam pdobną paste, tą też chetnie wypróbuje bo jadłam taką kupna z tahini i była smaczna, ale że ja wole robić wszystko sama to ten przepis napewno mi sie przyda, dzieki 🙂
Ale dlaczego obiera,c należy oberzynę?
To kwestia gustu. Bez skórki pasta będzie bardziej kremowa. Przypalona skórka może mieć zbyt mocny smak ale jeśli to nie przeszkadza to można dodać do pasty. Możesz zrobić połowe ze skórka i połowe bez 😉