Baba ganoush – pasta z bakłażana

Pasta z bakłażana

Odwiedziliśmy ostatnio Tel-Aviv Café przy ul. Poznańskiej 11 w Warszawie. Zdecydowana większość potraw jest wegetariańska i podobno wkrótce ma to być miejsce w 100% miejsce przyjazne dla wegetarian. Serwują tam pyszny hummus, izraelskie kanapki oraz pokaźną ilość smacznych bliskowschodnich przystawek. Spróbowaliśmy tam przepysznej pasty z bakłażana nazywanej baba ganoush i postanowilśmy zrobić ją w domu.

pasta z bakłażana

Baba ganoush – pasta z bakłażana
Ingredients
  • 3 średnie bakłażany
  • główka czosnku
  • 4-6 łyżek tahini
  • sok z 1 cytryny
  • mielony kmin rzymski
  • sól
  • oliwa
  • natka pietruszki
  • oliwki
Instructions
  1. Bakłażany umyłem, nakłułem widelcem i włożyłem razem z nieobraną główką czosnku do piekarnika na 30 minut w temperaturze 190 stopni C. Ustawiłem program grill z termobiegiem i ustawiłem blaszkę na górnej półce (okolo 15 cm poniżej grilla). W trakcie grillowania obróciłem kilka razy bakłażany tak, żeby równomiernie się przypaliły. Po 30 minutach skórka powinna być mocno przypalona i łatwa do oderwania od bardzo miękkiego miąższu.
  2. Ostudziłem bakłażany, zerwałem z nich skórę i drobno je posiekałem. Jeśli masz blender możesz go użyć, jeśli nie, to wystarczy jeśli bardzo drobno posiekasz bakłażany, albo rozdusisz w misce widelcem. Na koniec wymieszałem bakłażany z wyciśniętym czosnkiem, solą, kminem rzymskim, sokiem z cytryny oraz kilkoma łyżkami tahini.
  3. Wg mnie ta pasta dobrze smakuj z grubo mielonym chili lub sambalem, oliwkami oraz natką pietruszki i oliwą. Zjedliśmy ją na pokrojonych w ćwiartki i lekko przyprażonych kawałkach placków pita (uwaga na gluten!).

 

5 komentarzy

  1. trzcinowisko 24 stycznia 2012
  2. mopswkuchni 20 lutego 2012
  3. Sweetfairy 22 lutego 2012
  4. janina 12 czerwca 2013
    • Filip 12 czerwca 2013

Leave a Reply