Kotlety z kaszy jaglanej i marchewki

Przepis zaczerpnąłem z bloga www.jadlonomia.com i za pierwszym razem zrobiłem prawie zgodnie
z przepisem. Kotlety są nieskomplikowane w przygotowaniu, a jednocześnie smaczne i odżywcze.
Czasem nazywane są burgerami, ale tylko dlatego, że chodzi o sposób podania w bułce. Przepis jest uniwersalny, bo zamiast kotletów można zrobić z niego pasztet, co przetestowałem za drugim razem.

Składniki:
  • 2 szklanki startej marchewki – 4-6 marchewek
  • 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki prażonego słonecznika
  • 1/2 szklanki prażonego sezamu
  • 1 posiekana cebula
  • 3-4 pokrojone ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • posiekany pęczek pietruszki albo kolendry
  • mały kawałek pokrojonego albo startego imbiru
  • pieprz cayenne albo chilli, sól, pieprz, mielony kmin rzymski

pieczone kotlety z kaszy jaglanej marchewki sezamu i pestek słonecznika

Wszystkie składniki dokładnie wymieszałem w dużej misce. Następnie uformowałem kotlety i ułożyłem na blaszce. Dobrze jest użyć blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem,
ale akurat nie miałem papieru, więc tylko skropiłem blachę olejem. Rozgrzałem piekarnik do 200 C
i zapiekałem kotlety około przez 40 minut. W połowie pieczenia przewróciłem delikatnie kotlety na drugą stronę, trochę przywarły do blaszki, ale nie był to problem.  Po wyjęciu z piekarnika odczekałem aż wystygną i stężeją. Okazały się przepyszne!

WERSJA BEZGLUTENOWA

Wypróbowałem przepis z drobnymi modyfikacjami aby nadawał się dla osób na diecie bezglutenowej. Trzeba usunąć bułkę tartą, mąkę oraz sos sojowy (może zawierać pszenicę). Ciasto klei się dobrze i łatwo można uformować kotlety. Gdyby ciasto wyszło za rzadkie możesz dodać kilka łyżek bezglutenowej mąki z ciecierzycy (gram flour, besan). Żeby zmienić kolor ciasta dodałem jednego buraka.  Polecam!

 

Related posts:

Dodaj komentarz